Белоруска Советска Социјалистичка Република

Белоруската Советска Социјалистичка Република беше една од сојузните републики на СССР. Таа беше една од 4-те земји-основачи на СССР во 1922 година. Постоела од 1 јануари 1922 па сè до 8 декември 1991.

Белaруская Савецкая
Сацыялістычная Рэспубліка

Знаме на Белоруска ССР
Знаме на Белоруска ССР
Грб на Белоруска ССР
Девиза: Пралетарыі ўсіх краін, яднайцеся!
Главен град Минск
Образувана 1 јануари 1919
В составот на СССР од 30 декември 1922
до 8 декември 1991
Површина
207 600 км2
6-та во СССР
Население
10 151 000 души (1989)
5-та во СССР
Густина
48,8/км2
7-ма во СССР

Поврзано

уреди