Белица (Егејска Македонија)

Белица, Крушевска Река (месно: Крушовска Река)[1] или Валовишка Белица (грчки: Κρουσοβίτης) — река во Серско, Егејска Македонија.

Белица
Κρουσοβίτης
Местоположба
ЗемјиГрција
КрајСерско, Егејска Македонија
Физички особености
Извор 
 • местоШарлија
 • координати41°15′35″N 23°36′23″E / 41.2596° СГШ; 23.6063° ИГД / 41.2596; 23.6063
Устие 
 • место
Струма кај Бејлик Маала
 • координати
40°58′00″N 23°37′30″E / 40.9666° СГШ; 23.6249° ИГД / 40.9666; 23.6249
Особености на сливот
Белица (Егејска Македонија) во рамките на Егејска Македонија
извор
утока

Реката започнува седлото Бели со слевањето на три потока: Матна Река, Орта К’шла и Рамњанска Река.[2] Најдолгиот од нив извира на планината Шарлија (Бродска Пл.), источно од главниот врв Али Баба. Тече на север и јужно од Крчово свртува на запад[3] и тече низ живописна долина.[2] Минува јужно од Крушево, каде ја прима десната притока Дула и се насочува кон југозапад. Проаѓа покрај градот Валовишта, од каде штодолжува како регулиран канал и пред Спатово свртува на југ. Поминува источно од Баракли, тече на југоисток и на крајот се влева во Струма југоисточно од Бејлик Маала.[3]

Притоки

уреди

→ лева, ← десна

 • ← Хасаница
 • ← Дула
 • ← Спановица
 • ← Стаговица
 • ← Карабидае
 • → Куслу
 • ← Сандур
 • ← Омерли
 • → Баба
 • → Саранда Петрес
 • ← Платанија
 • → Карадере (Мамуна)
 • ← Лангада
 • ← Балугана
 • ← Мојан
 • → Линска
 • → Ќучук Али

Наводи

уреди
 1. Иванов, Йордан Н (1982). Местните имена между долна Струма и долна Места : принос към проучването на българската топонимия в Беломорието. София: Издателство на Българската академия на науките. стр. 76, 145.
 2. 2,0 2,1 Иванов, Йордан Н (1982). Местните имена между долна Струма и долна Места : принос към проучването на българската топонимия в Беломорието. София: Издателство на Българската академия на науките. стр. 77.
 3. 3,0 3,1 По топографска карта М1:50 000, издание 1980-1985 „Генеральный штаб“