Беленски мост ― своден мост над реката Јантра во северниот дел на Бугарија, 1 км од градот Бјала во областа Русе, чие име го носи. Се смета за едно од истакнатите достигнувања на инженерството и архитектурата на бугарската национална преродба.

Беленски мост
Носимоторни возила, пешаци
ПреминуваЈантра
Местово близина на Бјала, Русе, Бугарија
Особености
Видсводен мост
Вкуп. должина276 м
Ширина6 м
Најдолг распон12 м
Потпростор12 м
Историја
Отворен1867
Местоположба
Карта

Мостот бил изграден помеѓу 1865 и 1867 година од страна на бугарскиот архитект и мајстор за градење Кољу Фичето по наредба на турскиот државник Митат-паша, кога Бугарија била дел од Отоманската Империја. Додека другите архитекти биле подготвени да го изградат за 2 до 3 милиони лири, Кољу Фичето бил подготвен да го изгради за 700 илјади. Кога побарале да ја потврди оваа сума, тој одговорил дека Митат-паша може да му ја земе главата ако не успее да го направи тоа за оваа сума. Долг е 276 м и широк 6 м, има по 14 сводови со чистинка од 12 м и украсен со релјефни слики на животни. Изграден од месен варовник и варовнички малтер, тој е поддржан од 13 реквизити со сечени води.

Беленскиот мост најмногу настрадал од поплава во 1897 година, бидејќи биле уништени 8 сводови од средишниот дел (околу 130 м). Тој бил реконструиран помеѓу 1922 и 1923 година со армиранобетонски реквизити и лакови, но неговиот првичен изглед не бил променет.

Нов мост е изграден веднаш до стариот.

Мостот не е погоден за современи автомобили, а нов е изграден веднаш до стариот (оддалечен околу 40 м) за да се справи со сообраќајот.