Бевин (месечина)

месечина на Сатурн

Бевин (ирски: Bebhionn) или Сатурн XXXVII — мала неправилна месечина на Сатурн. Откриена е од Скот Шепард, Дејвид Џуит, Џен Клина и Брајан Марсден во нивните набљудувања од 12 декември 2004 и 9 март 2005 г. Откритието е објавено на 4 мај 2005 г.

Бевин
Бевин во мај 2017 г.
Откривање
ОткривачСкот Шепард
Дејвид Џуит
Џен Клина
Брајан Марсден
Откриено2004
Ознаки
Наречена по
божицата Бевин
S/2004 S 11
Орбитални особености [1]
17.119.000 км
Занесеност0,469
−834,8 дена
Наклон35,01°
Месечина наСатурн
Физички особености
Среден пречник
6+50
30
 км
[2]
16,33 ± 0,03 ч[2]
24,1

Месечината има пречник од околу 6 км и кружи околу Сатурн на просечно растојание од 16,89 Гм во рок од 820,13 дена при наклон од 41° кон еклиптиката (18° кон Сатурновиот екватор) со занесеност од 0,333. Утврдено е дека вртежниот период ѝ изнесува 16,33 ± 0,03 часа според мерењата на вселенското летало „Касини“.[2][3]

Месечината го добила своето трајно име во април 2007 г. во чест на Бевин, божица на плодноста од раната ирска митологија.

Наводи

уреди
  1. S.S. Sheppard (2019), Moons of Saturn, Carnegie Science, on line
  2. 2,0 2,1 2,2 Denk, T.; Mottola, S. (2019). Cassini Observations of Saturn's Irregular Moons (PDF). 50th Lunar and Planetary Science Conference. Lunar and Planetary Institute.
  3. T. Denk, S. Mottola, et al. (2011): Rotation Periods of Irregular Satellites of Saturn. EPSC/DPS conference 2011, Nantes (France), abstract 1452.

Надворешни врски

уреди