Бања Хасеки Хурем Султан

Бањата Хасеки Хурем Султан (турски:Caferağa ) е амам кој се наоѓа во Истанбул, Турција. Објектот бил изграден во времето на Сулејман Величествениот, а бил порачен од неговата сопруга Александра Лисовска. Нејзин архитект е Синан. Се наоѓа блиску до Аја Софија.

Бања Хасеки Хурем Султан
Bath of Roxelane Istanbul 2007.jpg
Општи податоци
СтилОсманлиска архитекрура
ГрадИстанбул
ЗемјаТурција
НарачателОсманлиски султани
Проектирање и изградба
АрхитектСинан