Баскија (автономна заедница)

Баскија
Грб Знаме
Грб Знаме
Музејот Гугенхајм, Билбао
Музејот Гугенхајм, Билбао
Држава  Шпанија
Главен град Виторија
Јазик во заедницата баскиски
Службени јазици баскиски, шпански
Назив на жителите Баскијци
Број на жители
(INE 2006)
2.124.846
Површина 7.234 км²
Баскија на мапа на Шпанија
Број на пратеници
Конгрес 19
Сенат 15
Претседател Инјго Уркули (PNV-EAJ)
Интернет страница


Баскија (бас: Euskadi; шпански: País Vasco) е автономна заедница во Шпанија, со статус на историски регион. Главен град е Виторија или Гастејс на баскиски. Се состои од три покраини: Алава, Гипускоја и Бискаја. Баскија се наоѓа на крајниот североисток од кантабрискиот појас. На север граничи со Франција и излегува на Атлантски Океан, на југ со Ла Риоха и Кастиља и Леон, на запад со Кантабрија, на исток со Навара. Зафаќа површина од 7.234 км2 и има 2,1 милиони жители.

Надворешни врски

уреди