Ајакучо-кечуански дијалект

Ајакучо-кечуанскиот или познат како чанка-кечуански е дијалект на кечуанскиот јазик кој се зборува во регионот Ајакучо во Перу. Со околу еден милион зборували, овој дијалект е еден од најголемите кечуански дијалекти. Врз основа на овој дијакет е стандардизиран јужнокечуанскиот јазик.

Ајакучо-кечуански дијалект
Chanka runasimi
Застапен воПеру
Говорници1,000,000  
Јазично семејство
кечуански
Јазични кодови
ISO 639-2que
ISO 639-3quy
Ајакучо-кечуански јазик
Писмо латиница
Пример Прв член од „Декларацијата за човекови права“
Текст Lliw runakunam nacesqanchikmantapacha libre kanchik, lliw derechonchikpipas iguallataqmi kanchik. Yuyayniyoq kasqanchikraykum hawkalla aylluntin hina kawsayta debenchik llapa runakunawan.
Македонски Сите човечки суштествa се раѓaaт слободни и еднакви по достоинство и правa. Tиe се обдарени со разум и совест и требa да се однесувaaт еден кон друг во дуxот на општо човечкaтa припaдност.
Портал: Јазици

НаводиУреди

  • Rodolfo Cerrón-Palomino, Lingüística Quechua, Centro de Estudios Rurales Andinos 'Bartolomé de las Casas', 2nd ed. 2003
  • Clodoaldo Soto Ruiz, Quechua: manual de enseñanza, Instituto de Estudios Peruanas, 2nd ed. 1993, ISBN 84-89303-24-X
  • Clodoaldo Soto Ruiz, Gramática Quechua Ayacucho-Chanca, Ministerio de Educación, 1976
  • Clodoaldo Soto Ruiz, Diccionario quechua Ayacucho-Chanca [- Castellano y vice versa]. Ministerio de educación del Perú, 1976
  • Gary Parker, Ayacucho Grammar and Dictionary, Mouton, 1969

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди