Африка (римска провинција)

Африка (латински: Africa) била римска провинција, која се наоѓала на територијата на денешен северен Тунис и средоземниот брег на западна Либија.

Картата на римската империја, Африка е обележана со црвено.

Покраината била заземена од страна на Римјаните во 146 година г.п.н.е. по завршувањето на Третата пунска војна меѓу Картагина и Рим.

Надворешни врски уреди