Аулфтанес (исландски: Álftanes) — град во југозападниот дел на Исланд, во општинат Рејкјанес спаѓа во Престолнинскиот регион, брои околу 2.500 жители и е шеснаесетти град по големина во Исланд. Градот е поврзан со копнен, воден и воздушен сообраќај. Аулфтанес, заедно со уште неколку градови во земјата, се смета за еден од поважните и поголемите населени места во државата.