Апостол Јаков Алфеев

Апостол Јаков Алфеев (грчки: Ιάκωβος ο Μικρός, латински: Iacobus Minor) е еден од дванаесетте апостоли на Исус Христос.

Апостол Јаков Алфеев
Статуа на Свети Јаков во Португалија
Apostle
Роден(а) непознато,
Починал(а) непознато, Египет или Ерусалим
Почитуван(а) во Римокатоличка црква, Англиканство, Православие
Слава 1 мај (Англиканство),
3 мај (Римокатоличка црква),
9 октомври (Православие)

Апостол Јаков бил син на Алфеев. Негов брат бил Апостол Матеј. Апостол Јаков Алфеев бил сведок на исусовото страдање, воскресение и вознесение. Според неговата биографија, тој проповедал во Јудеја, а подоцна, заедно со Апостол Андреј, заминал во Едеса. По неговите проповеди во Газа, тој бил распнат и убиен.