Антонио да Кореџо

италијански ренесансен сликар

Антонио Алегри да Кореџо (италијански: Antonio Allegri da Correggio, 30 август 1489 - 6 март 1543), познат и само како Кореџоиталијански сликар од високата ренесанса и маниризмот, еден од зачетниците на барокното сликарство. Сликал религиозни и митолошки теми, а важна особина на неговото сликарство е разнежената сензуалност, декоративноста и чувството за односот на светлото и темното.

Антонио да Кореџо
Antonio da Correggio
Кореџо
Роден(а)Антонио Алегри
август 1489
Кореџо, Војводство Модена
Починал(а)5 март 1534(1534-03-05) (возр. 44)
Кореџо, Војводство Модена
НационалностИталијанец
Познат(а) пофрескопис, сликарство
Значајни дела„Одаја на игуменицата“
Јупитер и Јо
Успение на пресв. Богородица
Правецвисока ренесанса
маниризам