Антигонидска империја

(Пренасочено од Антигонидската империја)

Антигонидската империја — една од империите-наследнички на Македонската империја и Македонското Кралство.

Антигонидската империја го доживеала својот крај после Битката кај Пидна која се одвила на 22 јуни 168 п.н.е. помеѓу војската на Римската Република и македонскиот крал Персеј. После што империјата потпаднала под римска власт.


ПоврзаноУреди