Ангел Динев (Смоквица, Гевгелиско, 1 октомври 1891 - Скопје, 17 февруари 1952), — македонски револуционер, учесник во македонското револуционерно движење, деец на ВМРО (Обединета), македонски општественик, новинар, публицист, историчар и политички работник [1].

Ангел Динев
Ангел Динев.jpg
Роден 1 октомври 1881
Смоквица, Македонија
Починал 17 февруари 1952
Скопје, Македонија

ЖивотописУреди

 
„Македонските Словени“

Во Солун работел како фурнаџиски работник (1909-1911), кога се јавил како организатор на Привремениот Околиски комитет на ВМРО за селата од десната страна на Гевгелиска околија. Во 1922 година се доселил во Софија.

Соработник на весникот „Илинден“, уредуван од Арсениј Јовков (1922), каде објавил повеќе уводни статии. Раководител на Гевгелиското братство (1927-1947). Како сопственик и уредник на „Македонски вести“ (1935-1936), значи блескотен период во конструирањето и афирмирањето на македонската национална мисла.

Уредник и на весникот „Доброволец“ (1944). Во своите дела „Македонските Словени“, „Илинденската епопеја“ и „Политичките убиства во Бугарија“, смело го истакнува постоењето на македонската нација. Учесник е во македонското националноослободително движење.

ТворештвоУреди

Објавени се и неговите Одбрани дела во три книги со уредник д-р Владимир Картов, Скопје, 1983.

Надворешни врскиУреди

ИзвориУреди