Ана „Лена“ Елгстром

Ана Хелена „Лена“ Марија Елгстром, родена на 29 декември 1884 година во Хелсингборг, починала на 23 декември 1968 година во Стокхолм, била шведска авторка. [1]

Живот и кариераУреди

Таа дебитирала како автор во 1911 година со книгата "Gäster och främlingar" (Гости и странци), која била добро примена од јавноста. За време на првата светска војна била активна како антивоена авторка. [2] Нејзино најпознато дело е трилогијата „ Den kloka Elsa“ ( Умната Елза ), која започнала во 1928 година, и ја раскажа приказната за воспитувањето и развојот на една млада жена по име Елза Холм. [1]

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 Hatje, Ann-Katrin. „Anna Helena Maria (Anna Lenah) Elgström“. Svenskt kvinnobiografiskt lexikon. Посетено на 5 October 2019.
  2. Qvarnström, Sofi (29 June 2009). „Motståndets berättelser: Elin Wägner, Anna Lenah Elgström, Marika Stiernstedt och första världskriget“. Skrifter utgivna av Avdelningen för litteratursociologi vid Litteraturvetenskapliga institutionen i Uppsala. Посетено на 5 October 2019.