Ана Хиерта-Ретзиус

Ана Хиерта-Ретзиус,(24 август 1841 година, - 21 декември 1924), била активист и филантроп за правата на шведските жени. Таа била ко-основач и секретар на Здружението за права на сопственост на омажената жена (1873), основач и претседател на вечерното училиште Torsdagsskolan во 1864–1874, член на управниот одбор во здружението Bikupan во 1870–1887, заменик претседател на <i id="mwDw"><a href="./Здружение за сопственички права на мажена жена" rel="mw:WikiLink" data-linkid="10" data-cx="{&quot;adapted&quot;:false,&quot;sourceTitle&quot;:{&quot;title&quot;:&quot;Married Woman's Property Rights Association&quot;,&quot;pageprops&quot;:{&quot;wikibase_item&quot;:&quot;Q10501268&quot;},&quot;pagelanguage&quot;:&quot;en&quot;},&quot;targetFrom&quot;:&quot;mt&quot;}" class="cx-link" id="mwEA" title="Здружение за сопственички права на мажена жена">Здружението за права на сопственост</a></i> на <a href="./Здружение за сопственички права на мажена жена" rel="mw:WikiLink" data-linkid="8" data-cx="{&quot;adapted&quot;:false,&quot;sourceTitle&quot;:{&quot;title&quot;:&quot;Married Woman's Property Rights Association&quot;,&quot;pageprops&quot;:{&quot;wikibase_item&quot;:&quot;Q10501268&quot;},&quot;pagelanguage&quot;:&quot;en&quot;},&quot;targetFrom&quot;:&quot;mt&quot;}" class="cx-link" id="mwCw" title="Здружение за сопственички права на мажена жена">омажената жена</a> во 1886–1893 година, член на управниот одбор на Stiftelsen Lars Hiertas Minne (Меморијалната фондација на Ларс Хиерта) во 1878-1911 година и нејзин потпретседател во 1911–1924 година, соработник во <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Aftonbladet" rel="mw:ExtLink" title="Aftonbladet" class="cx-link" data-linkid="11">Aftonbladet</a> во 1884–1887, основач на Adolf Fredriks arbetsstuga för barn (Адолф Фредрик Работна куќа за деца) во 1887 година, претседател на централниот комитет на работните куќи во Стокхолм во 1889–1909 година, претседател на Шведскиот национален совет на жени (СКНФ) во 1899–1911, Потпретседател на Меѓународниот совет на жени (ICW) во 1904–1909 година.

Ана Хиерта-Ретзиус
Подоцнежен портрет на Ана Хиерта-Ретзиус (направен некаде по 1887 година)

НаводиУреди