Анатоли Тишченко

Анатоли Тишченко (руски: Анатолий Анатольевич Тищенко, роден 18 јули 1970 во Таганрог), е советски роден, руски спринт-кануист којшто се натпреваруваше од 1989 до 2004 година. Натпреварувајќи се на четири Летни олимписки игри, тој освоил бронза во дисицплината К-4 1000 метри во Атланта на ЛОИ 1996.

Анатоли Тишченко
Медали
Кану спринт мажи

Летни олимписки игри

Бронза 1996 Атланта
K-4 1000 m
ИКФ Светски Кану Спринт Првенства
Злато 1990 Познањ
K-2 500 m
Злато 1993 Копенхаген
K-4 500 m
Злато 1994 Мексико Сити
K-4 200 m
Злато 1994 Мексико Сити
K-4 500 m
Злато 1994 Мексико Сити
K-4 1000 m
Злато 1995 Дисбург
K-4 500 m
Злато 1997 Дартмуд
K-4 200 m
Сребро 1989 Пловдив
K-2 500 m
Сребро 1990 Познањ
K-4 1000 m
Сребро 1995 Дисбург
K-4 200 m
Сребро 1998 Шегед
K-2 200 m
Бронза 1993 Копенхаген
K-4 1000 m
Бронза 1998 Шегед
K-4 1000 m
Бронза 1999 Милан
K-4 200 m
Бронза 2003 Гејнесвил
K-4 500 m

Тишченко исто така освоил и петнаесет медали на ИКФ Светски Кану Спринт Првенства и тоа:

  • 7 злата (K-2 500 m: 1990, K-4 200 m: 1994, 1997; K-4 500 m: 1993, 1994, 1995; K-4 1000 m: 1994)
  • 4 сребра (K-2 200 m: 1998, K-2 500 m: 1989, K-4 200 m: 1995, K-4 1000 m: 1990)
  • 4 бронзи (K-4 200 m: 1999, K-4 500 m: 2003, K-4 1000 m: 1993, 1998)

НаводиУреди