Алтуна Сејдиу Туна

Алтуна Сејдиу (родена на 14 јули 1985 во Скопје), позната како Tуна, е македонска пејачка и текстописец од албанска националност.[1] Има издадено седум албуми и многу песни. Нејзината дискографија вклучува песни на македонски, албански и англиски јазик.

Туна
Родено имеАлтуна Сејдиу
Познат(а) и какоТуна
Роден(а)14 јули 1985
Скопје, Македонија
ЖанровиПоп, R&B, Хип-хоп
ЗанимањаПејач, текстописец
Период на активност2000–сега

КариераУреди

Tуна е ќерка на Шабан Сејдиу, поранешен албански олимписки борач, кој го освои бронзениот медал на две Олимпијади (1980 и 1984) за Југославија. Tуна започна со пеење уште како мала, и има настапувано на неколку фестивали. Нејзината професионална кариера започна во 2002 година на М2 потрага по ѕвезда.[2] Таа беше една од победниците на аудицијата, каде настапи со песната Најди ден, најди ноќ, најди време.[3]

Туна подоцна започна да ја гради својата кариера во Албанија и Косово каде пее на албански јазик. Во 2003 го издаде својот деби-албум наречен Тuna, а после него вториот албум S'ka me diktaturë (Стоп за диктатурата), во 2006.[1] Во јуни 2012, ја издаде песната I Asaj (Нејзин) која имаше огромна популарност на Јутјуб. Во ноември 2012 го издаде својот 6-ти албум N.E.R.D..[4] Во 2012, Tуна се вклучи во X Factor Albania како судија.[5] Таа, исто така, ги користеше друштвените мрежи за нејзините настапи[6] прашувајќи ги нејзините обожаватели за X Factor.[7]

ДискографијаУреди

албумиУреди

  • 2003: Tuna
  • 2005: S'ka me diktature
  • 2019: Fortuna

лидовитеУреди

  • 2002: Ciao Machoman
  • 2003:
    • Piroman/Najdi Nok Najdi Den Najdi Vreme
    • 12 Muaj/12 Meseci
  • 2005:
    • Ljubi Ljubi (Ft. Tamara)
    • Ska Me Diktaturë
    • Psikologet
    • Testamenti
    • Bardh E Zi
    • Kiss
  • 2006:
    • Forca E Femres (Ft. Jonida Maliqi)
    • Hey Xhuxh
    • Asgje Ne Ket Botë
  • 2007:
    • Bileta
    • Hajde
    • Njo (Ft. Skillz)
  • 2008:
    • So Eden Zbor (Ft. Robert Bilbilov)
    • Inati/Prasuvam Bez Glas
    • Interesi (Shes)
  • 2009:
    • E boj nxet/Challenge (Ft. Vig Poppa)
    • Diten Ta Boj Natë (Ft. Meda & Geti)
  • 2010:
    • Vibe (Ft. 2po2 & Dafina Zeqiri)
    • Pse Jo
  • 2011:
    • Dyshemeja
    • E Para dhe E Fundit
    • Bebi E Vitit E Ri (Ft. Noizy)
  • 2012: I Asaj
  • 2013: Fenix (Ft. Cozman)
  • 2014:
    • Babe
    • MMV (Ft. Ghetto Geasy)
    • Pardon
  • 2015:
    • Nobody There
    • Holla (Ft. Cozman)
    • Knocks Me Out (Ft. Franques & Fatman Scoop)
  • 2016:
    • Dy Tima
    • Zemra Jem (Ft. Vig Poppa)
    • Bermuda
    • Duam
  • 2018:
    • Chonga
    • Maria (Ft. Seven)
  • 2019:
    • Nuk Ma Do Zemra
    • Amoni
  • 2022: Kthehna (Ft. The Victor)

Надворешни врскиУреди

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 „Altuna Sejdi - TUNA“. Facebook. Посетено на 28 October 2013.
  2. „Туна со нов спот и нов дечко“. Večer. 5 July 2013. Посетено на 29 August 2013.
  3. Aleksoska Nedelkovska, Sonja. „Избрани победниците на аудицијата "Плеј-потрага по ѕвезди" на "М2". Dnevnik. Архивирано од изворникот на 2015-07-22. Посетено на 31 August 2013.
  4. „Tuna lancon klipin e saj me te fundit "I asaj" (албански). Lajme.shqiperia.com. 27 June 2012. Посетено на 10 February 2013.
  5. „TV Klan“ (албански). Tvklan.al. Архивирано од изворникот на 2013-01-18. Посетено на 10 February 2013.
  6. Arber Sylejmani. „Tuna do ndez prishtinasit n'Tunel“ (албански). ORAinfo.com. Посетено на 10 February 2013.
  7. Arber Sylejmani. „Tuna pret propozime“ (албански). ORAinfo.com. Посетено на 10 February 2013.