Алида Росандер (1843-1909) била шведска просветителка, математичар, активистка за правата на жените и службеничка во банка . [1] Во 1864 година, таа станала првата жена службеничка во банка во Шведска.

Таа и нејзината сестра Џени Росандер биле ученици на пионерскиот Lärokurs för fruntimmer во 1859 година, биле меѓу првите учители вработени кога бил трансформиран во Högre lärarinneseminariet во 1861 година, и биле отпуштени од Џејн Милер Тенгберг кога училиштето доби структура во орган. 1864 година, а во 1865 година тие станале основачи и менаџери на курсот Росандер .

Наводи

уреди
  1. Alida Emelie Rossander, www.skbl.se/sv/artikel/AlidaRossander, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (artikel av Kerstin Rydbeck), hämtad 2021-03-07.

Дополнително читање

уреди
  • Alida Rossander at Svenskt kvinnobiografiskt lexikon