Александра Коело Ахндорил

Александра Коело Ахндорил (родена на 2 март 1966 година) е шведска писателка. Родена е од мајка Португалка и татко Швеѓанец и пораснала во Хелсингборг на јужниот брег на Шведска.[1] Во раните 90-ти, Александра се преселила во Стокхолм за да се занимава со глумечка кариера пред да го смени фокусот кон пишувањето.

Александра Коело Ахндорил

Во 2003 година, таа го објавила својот дебитантски роман Stjärneborg ( Стернеборг ) за животот на астрономот Тајхо Брахе . Романот ја добил наградата „ Katapult Prize [sv] следната година, следен од Birgitta och Katarina( Биргита и Катарина, 2006) за животот на Света Биргита од Шведска и Mäster (2009), за радикалниот социјалист Аугуст Палм .[2]

Заедно со нејзиниот сопруг Александар Ахндорил, Александра пишува под псевдонимот Ларс Кеплер,[3] автор на меѓународната бестселер серија Јоона Лина .

Покрај работата како автор, Александра била и литературен критичар за два од најголемите шведски весници, <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6teborgs-Posten" rel="mw:ExtLink" title="Göteborgs-Posten" class="cx-link" data-linkid="42">Göteborgs-Posten</a> и <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Dagens_Nyheter" rel="mw:ExtLink" title="Dagens Nyheter" class="cx-link" data-linkid="43">Dagens Nyheter</a> .[1]

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 Förlag, Albert Bonniers. „Alexandra Coelho Ahndoril - Albert Bonniers Förlag“. www.albertbonniersforlag.se (шведски). Посетено на 2017-11-02.
  2. (www.thinkweb.bg), PixelHouse.bg (office@pixelhouse.bg), powered by th!nkcms. „Lars Kepler“. enthusiast.bg. Архивирано од изворникот на 2017-11-07. Посетено на 2017-11-02.
  3. „Lars Kepler - Lars Kepler“. Lars Kepler (шведски). Посетено на 2017-11-01.