Александар Христовски

Александар Христовски (Лазарополе, 24 мај 1933 - Скопје, 23 јануари 2000) - македонски поет и преведувач. Завршил Филолошки факултет во Скопје. Работел како управник на Центарот за странски јазици при Работничкиот универзитет „Кочо Рацин“ во Скопје. Член на ДПМ од 1967 година.

Книжевно творештво уреди

  • Коњи под месечина (поезија, 1957)
  • Корија (поезија, 1972)
  • Којче од Коњари (поезија за деца, 1989)