Александар Квашњевски

(Пренасочено од Александар Квашневски)


Александар Квашневски (полски: Aleksander Kwaśniewski) е полски политичар и поранешен претседател на Полска, во периодот од 1995 до 2005 година.

Александар Квашневски
Aleksander Kwaśniewski
Aleksander kwasniewski konferencja.jpg
Роден 15 ноември 1954
Полска
Занимање Претседател на Полска

Квашневски е роден на 15 ноември 1954 година. Во времето на комунизмот, тој бил вклучен во политичкиот живот на земјата и активиран во Социјалистичката унија на полските студенти. Во 80-тетите години бил министер на спортот на Полска. Тој бил наследник на Лех Валенса во 1995 година, а во 2000 година победил на редовните претсаедателски избори.

Квашневски самиот себе си се определува како атеист[1][2][3][4].

НаводиУреди

  1. Polish president wins second term“, „BBC News“, 9 октомври 2000 (посет. 23 април 2010 г).
  2. Грешка во шаблонот: потребен е наслов на аргументот.
  3. Warsaw Voice - A PiS Take
  4. Kwaśniewski: agnostyk za chrześcijaństwem w Traktacie (europa.kai.pl - Chrześcijańska Europa)