Александар Ефремович Богомолов

Александар Ефремович Богомолов (1900 - 1969, Москва ) бил советски дипломат и амбасадор во неколку земји, вклучувајќи ги Франција и Италија.

ЖивотУреди

Во 1930-тите, Богомолов бил вонреден професор, раководител на катедрата за дијалектички и историски материјализам на Московскиот државен универзитет.

Од септември 1941 до 30 ноември 1943 година бил амбасадор во сојузничките влади во егзил. [1] [2] Од 1944 до 1950 година бил амбасадор во Франција . [3] Од 1952 до 1954 година, тој бил амбасадор на СССР во Чехословачка, а во 1957 година бил поставен за амбасадор во Италија.

Богомолов бил член на делегациите на меѓународните конференции во Техеран, Јалта, [4] и Потсдам [5] . Тој исто така бил член на комитетот за подготвка на нацрт Универзална декларација за човековите права . [6] [7]

  1. "Foreign Relations of the United States: Diplomatic Papers, 1942, Europe, Volume III - Office of the Historian". history.state.gov. Посетено на 2019-12-10.
  2. Amt, Germany Auswärtiges (1964). Documents on German Foreign Policy, 1918-1945, from the Archives of the German Foreign Ministry (англиски). U.S. Government Printing Office.
  3. The USSR ambassador to France AE Bogomolov read out the decree of the Presidium of the Supreme Soviet of the USSR on awarding the pilots of the Normandie-Neman air regiment (англиски).
  4. State, United States Department of (1955). The Conferences at Malta and Yalta, 1945 (англиски).
  5. State, United States Dept of; Office, United States Department of State Historical (1960). The Conference of Berlin (the Potsdam Conference), 1945 (англиски). U.S. Government Printing Office.
  6. "The Drafters of the Universal Declaration of Human Rights". www.un.org (англиски). 2015-10-07. Посетено на 2019-12-10.
  7. Voinea, Nicoleta. "Drafting of the Universal Declaration of Human Rights". research.un.org. Посетено на 2019-12-10.