Аеродром Логоварди

Аеродром Логовардиаеродром сместен 9 км од градот Битола. Почнал да работи во 1935 г. како цивилен аеродром, а денес е наменет за спортско-рекреативни летови.

Аеродром Логоварди
Logovardi Airport
IATA: N/AICAO: N/A
Преглед
Тип Спортски
Сопственик/Стопанисувач Влада на Република Македонија
Опслужува Битола, Македонија
Место Логоварди
Надм. вис. 1,950 ft / 594 m
Координати 41°01′24.76″N 021°25′32.10″E / 41.0235444° СГШ; 21.4255833° ИГД / 41.0235444; 21.4255833
Писти
Насоченост Должина Површина
ft m
17R/35L 1,000 305 бетон
17L/35R 3,937 1,200 трева

СтатусУреди

Логоварди е активен аеродром со постојана површина, но со минилмани објекти потребни за A, B или C aеродроми[1]

УслугиУреди

На 23 јули, 2007 год. Битола беше зафатена од шумски пожари. Аеродромот Логоварди беше користен како база на авионите кои помагаа за гасење на пожарот.

Аеродромот го користи и аероклубот Мирко Тодоровски, кој е домаќин на аеромитинг кој се одржува во мај секоја година. Аеромитингот беше голем спектакл во 70-тите and 80-тите, но сето тоа се намали по распадот на Југославија. За првпат по 20 години, на 24 мај, 2008, аеродромот беше искористен за повторно собирање на воздужопловните ентузијасти од Македонија. Според официјалната вебстрана на општина Битола, аеромитингот повторно ќе биде годишна традиција.[2]

ИсторијаУреди

Во 1935 г. „Аеропут“ ја отворил авиолинијата Белград-Ниш-Битола летајќи со патничкиот авион Spartan Cruiser II.

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  Меѓународни аеродроми во Република Македонија  
Охридски аеродром | Скопски Аеродром