Аденовируси (членови на фамилијата Adenoviridae) — вируси со средна големина (90–100 nm), без надворешна липидна обвивка со икосоедарска форма на нуклеокапсидот кои содржат двојно-верижна ДНК.[1] Името го добиле по тоа што првично биле изолирани од хуманите аденоиди во 1953.[2]

colspan=2 style="text-align: center; background-color: transparent; text-align:center; border: 1px solid red;" | Adenoviruses
Трансмисиона електронска микрографија на две аденовирусни честички
colspan=2 style="text-align: center; background-color: transparent; text-align:center; border: 1px solid red;" | Класификација [ e ]
colspan=2 style="text-align: center; background-color: transparent; text-align:center; border: 1px solid red;" | Genera

Голем број на рбетници се нивни домаќини; кај луѓето повеќе од 50 различни аденовирусни серотипови предизвикуваат широк опсег на заболувања, од полесни респираторни инфекции кај децата до живото-загрозувачки мултиоргански болести кај луѓе со имунодефициенција.[1]

Наводи

уреди
  1. 1,0 1,1 „9.11H: Double-Stranded DNA Viruses- Adenoviruses“. Biology LibreTexts (англиски). 25 June 2017. Посетено на 6 January 2021.
  2. Rowe WP, Huebner RJ, Gilmore LK, Parrott RH, Ward TG (December 1953). „Isolation of a cytopathogenic agent from human adenoids undergoing spontaneous degeneration in tissue culture“. Proceedings of the Society for Experimental Biology and Medicine. 84 (3): 570–3. doi:10.3181/00379727-84-20714. PMID 13134217. S2CID 3097955.