Автопат „Братство и единство“

Братство и единство (српскохрватски: Autoput "Bratstvo i jedinstvo", Аутопут "Братство и јединство"; словенечки: Avtocesta "Bratstvo in enotnost") — еден од поголемите и поважните автопати во СФРЈ. Автопатот бил долг 1 180 километри од австриската граница во Ратаче во близина на Крањска Гора, па преку Љубљана, Загреб, Белград, Скопје, Гевгелија па сè до грчката граница. Автопатот поврзувал четири републики од Федерацијата, односно СР Македонија, СР Србија, СР Хрватска и СР Словенија. Денес овој автопат во одредени места не се користи, бидејќи има изградено нови посовремени автопати.

Братство и единство
Информации за правецот
Должина:1182 км
Поважни клучки
Од:Јесенице
До:Гевгелија
Патна мрежа
Предлошка:Infobox road/browselinks/YUG
Младинските работни акции имале улога во градењето на другарството помеѓу младите Југословени.[1]

Меѓународна категоризација уреди

Од 1975 година, автопатот бил конкурентен на правците:

Поврзано уреди

Наводи уреди