Автономен регион во Муслимански Минданао

регион на Филипините

Муслимански Минданао (скр. АРММ) е регион на Филипините кој ужива поширока автономија пред сè поради предоминтното муслиманско население што живее во него. Тој е единствен регион што има сопствена влада. Главен административен центар е Котабато Сити.

Автономен регион во
Муслимански Минданао
Официјален грб
Карта
Регионален центар Котабато Сити
Регионален Гувернер Залди Ампатуан (Lakas-CMD)
Население 2.803.805
– Густина 220,9 per км2
Површина 12,695.0 км2
Административна поделба
Провинции 6
Градови 1
Општини 106
Барангаи 2.469
Конг. Дистрикти 8
Јазици бангингиски, магинданајски, марански, сулски (таусуг), јакански, самски и др.

ПровинцииУреди

Покраина Админ. центар Население
(2000)
Површина
(км²)
Густина
(жит/км²)
БасиланНеважечки јазичен код. Изабела СитиНеважечки јазичен код.
259.796
1.234,2
210,5
Јужен Ланао Марави Сити
800.162
3.872,9
206,6
МагинданаоНеважечки јазичен код. Шариф Агуак
435.254
2.514
173,1
Шариф КабунсуанНеважечки јазичен код. Датун Один Синсуат
365.848
2.386
153,3
Сулу Јоло
619.668
1.600,4
387,2
Тави-Тави Бонгао
322.317
1.087,4
296,4
a. ^  Само Изабела Сити.
b. ^  Дел од регионот Замбоанга.
c. ^  Само Котабато. исклучиво за Шариф Кабунсуан.
d. ^  Не постои валиден податок. Провинцијата е ратификувана на 28 октомври 2006.

Надворешни врскиУреди

 
политичка карта на АМРМ