Автономен регион во Муслимански Минданао

регион на Филипините

Муслимански Минданао (скр. АРММ) — регион на Филипините кој ужива поширока автономија пред сè поради предоминтното муслиманско население што живее во него. Тој е единствен регион што има сопствена влада. Се наоѓа на островската група Минданао. Воспоставен е на 1 август 1989 година. Главен административен центар е Котабато Сити.

Автономен регион во
Муслимански Минданао
Официјален грб
Официјален грб
Карта
Карта
Регионален центар Котабато Сити
Регионален гувернер Залди Ампатуан (Lakas-CMD)
Население 2.803.805
– Густина 220,9 per км2
Површина 12,695.0 км2
Административна поделба
Покраини 6
Градови 1
Општини 106
Барангаи 2.469
Конг. Дистрикти 8
Јазици бангингиски, магинданајски, марански, сулски (таусуг), јакански, самски и др.

Покраини Уреди

Покраина Админ. центар Население
(2000)
Површина
(км²)
Густина
(жит/км²)
Басилан Изабела Сити
259.796
1.234,2
210,5
Јужен Ланао Марави Сити
800.162
3.872,9
206,6
Магинданао Шариф Агуак
435.254
2.514
173,1
Шариф Кабунсуан Датун Один Синсуат
365.848
2.386
153,3
Сулу Јоло
619.668
1.600,4
387,2
Тави-Тави Бонгао
322.317
1.087,4
296,4
a. ^  Само Изабела Сити.
b. ^  Дел од регионот Замбоанга.
c. ^  Само Котабато. исклучиво за Шариф Кабунсуан.
d. ^  Не постои валиден податок. Покраината е ратификувана на 28 октомври 2006.

Надворешни врски Уреди

 
политичка карта на АМРМ