Авогадров број

(Пренасочено од Авогадрова константа)

Авогадров број, познат како Авогадрова константа — бројот на молекули во еден мол супстанца. Се означува со симболот NA[1] (или со L по австрискиот физичар Јохан Џозеф Лошмит[2]), кој прв ја определил приближната големина на молекулата. Авогадровиот број изнесува 6,022 141 99(47) · 1023 -{mol}--1.[3]

Амедео Авогадро

Наводи уреди

  1. Bureau International des Poids et Mesures (2019): The International System of Units (SI), 9th edition, English version, p. 134. Available at the BIPM website.
  2. H. P. Lehmann, X. Fuentes-Arderiu, and L. F. Bertello (1996): "Glossary of terms in quantities and units in Clinical Chemistry (IUPAC-IFCC Recommendations 1996)"; p. 963, item "Avogadro constant". Pure and Applied Chemistry, vol. 68, iss. 4, pp. 957–1000. doi:10.1351/pac199668040957
  3. Mohr, Peter J.; Barry N., Taylor; David B., Newell (2008). „CODATA Recommended Values of the Fundamental Physical Constants: 2006“ (PDF). Rev. Mod. Phys. 80: 633–730. Bibcode:2008RvMP...80..633M. doi:10.1103/RevModPhys.80.633. Непосредна врска до вредноста. (англиски)