Џон Милтон (англиски: John Milton; 9 декември 16088 ноември 1674) — англиски поет.

Портрет на Милтон од 1629 година, Национална галерија на портрети во Лондон.

ЖивотописУреди

 
Џон Милтон

Џон Милтон е роден на 9 декември 1608 година, во Чипсајд (Cheapside), Лондон. Тој бил лош татко и неподнослив сопруг и поради неговата бруталност, сопругата била принудена да го напушти.[1]

Милтон починал на 8 ноември 1674 година, во Чалфонт Сент Гилс (Chalfont St Giles).

ТворештвоУреди

 
Насловната корица на првото издание на „Изгубениот рај“ од 1668 година.

ВлијаниеУреди

Гете имал поволно мислење за Милтон, оценувајќи го како „многу голем“ и дека „човек мора да му оддаде секакво признание“.[2] Делото на Милтон извршило големо влијание не само врз литературата, туку и врз популарната култура. На пример, на својот албум од 1972 година „Академијата во опасност (The Academy in Peril)“, американскиот рок-музичар Џон Кејл (John Cale) ја вметнал и песната наречена „Џон Милтон (John Milton)“.[3]

ПреводиУреди

Прв Македонец кој ги преведувал Милтоновите дела бил националниот деец, Митрополит Теодосиј Гологанов (1846 — 1926). Преводите биле на бугарски, направени за време на неговото службување во Бугарското книжевно друштво во Софија.

НаводиУреди

  1. Јован Дучић, Благо Цара Радована (друго издање). Београд: Laguna, 2018, стр. 160-164.
  2. J. P. Ekerman, Razgovori sa Geteom: Poslednjih godina njegova života. Beograd: Rad, 1960, стр. 53.
  3. ALL MUSIC, John Cale, The Academy in Peril (пристапено на 6.12.2015)