Џозуе Кардучи

Џозуе Кардучи (италијански: Giosuè Carducci; Вал ди Кастело кај Луке, 27 јули 1835 - Болоња, 16 февруари 1907), бил италијански поет.

Џозуе Кардучи
Carducci.jpg
Роден Џозуе Кардучи
Giosuè Carducci
27 јули 1835
Вал ди Кастело, Италија
Починал 16 февруари 1907
Болоња, Италија
Националност Италијанец
Познат Нобелова награда за литература
Giosuè Carducci1.jpg

Кардуџи кој во својата младост бил републиканец, а подоцна монархист го основал неокласистичкото литературно движење, поезија која одговара на романтизмот на своето време. Во него се осетувала патриотксата тенденција, како и парнасовскиот одраз и врската со европските струи. Поезијата, која во 1906 година му ја донела Нобеловата награда за литература, најмногу ја придонел со збирката Нови стихови. Исто така е познат како критичар и прозен писател.

Надворешни врскиУреди