Џозеф Енгелбергер

физичар, инженер и претприемач

Џозеф Ф. Енгелбергер е физичар, инженер и претприемач кој е наречен како татко на роботиката[1][2]. Лиценцирајќи го оригиналниот патент на Џорџ Девол Енгелбергер го развива првиот индустриски робот во САД „Unimate“ во 1950-тите години. Подоцна работи како претприемач и адвокат на роботиката позади произведувачката лента на различни полиња вклучувајќи ги сервисната индустрија, здравствената грижа и истражување на вселената. Има издадено две книги од кои едната е преведана на шест јазици. Има добиено и значителен број на награди и признанија за достигнувања во полето на роботиката.

Џозеф Ф. Енгелбергер

Биографски податоци уреди

Џозеф Ф. Енгелбергер (роден во Њујорк, 26 јули 1925) е физичар, инженер и претприемач кој е наречен како Татко на роботиката. Лиценцирајќи го оригиналниот патент на Џорџ Девол Енгелбергер го развива првиот индустриски робот во САД „Unimate“ во 1950-тите години. Подоцна работи како претприемач и адвокат на роботиката позади произведувачката лента на различни полиња вклучувајќи ги сервисната индустрија, здравствената грижа и истражување на вселената. Во 1955, Енгелбергер ја основа „Unimation Inc.“ првата фабрика за роботи во светот. Две години порано Девол веќе ја имаше осигурано како патент роботиката. Првиот индустриски робот беше инсталиран во „General Motors Inland Fisher Guide Plant“ во „Ewing Township“, Њу Џерси во 1951. Во наредните две декади Јапонците го преземаа водството со огромно инвестирање во роботиката за да ги заменат луѓето кои работеа одредени работи. Во Јапонија, Енгелбергер важи за клучен играч во поствоеното развивање на Јапонците во квалитетно и ефикасно производство. Во 1966 Енгелбергер и „Unimate“ роботот се појавија на „The tonight show starring Johnny Carson“ каде роботот отвори пиво, со палка за голф удри голф топче и диригираше бенд. Здружението на роботската индустрија ги презентираше „Joseph F. Engelberger Awards“ за луѓето кои значително придонеле во развојот на науката и во усовршувањето на роботиката. Енгелбергер има објавено и трудови и сведоштва за значењето на автоматиката во вселената многу пред успехот на НАСА да се приземји на Марс како и други вселенски мисии.Книгата на Енгелбергер „Robotics in Practice“, издадена во 1980-тите е преведена на шест јазици. Следна негова книга е „Robotics in Service“, издадена во 1989.

Достигнувања, признанија и награди уреди

Енгелбергер беше избран во Националната Инженерска Академија во 1984. Други почести се „Progress Award“ од Здружението на производители инженери, „Leonardo da Vinci Award“ од Американското здружение на машински инженери, во 1982 „American Machinist Award“, „McKechnie Award“ од Универзитетот во Ливерпул, „The Egleston Medal“ од Колумбискиот Универзитет, во 1997 „Beckman Award“ за оригинално истражување во полето на автоматиката и во 1997 „Japan Prize“, највисоката Јапонска почест за технологија за воспоставување на роботската индустрија. Енгелбергер дипломира и магистрира на Колумбискиот Универзитет во 1946 и 1949 соодветно. Помеѓу 1946 и 1956 работеше како инженер со „Man-ning,Maxwel & Moore“. Во 1957, тој ја основа „Consolidated Controls Corporation“. Во 1962 ја основа „Unimation Inc“, и работеше како главен извршен директор додека не беше признат од „Westinghouse“ во 1982. Во 1984 ја основа „Transitions Research Corporation“ која подоцна стана „HelpMate Robotics Inc“. „HelpMate“ беше призната од „Cardinal Health“ во 1997. Во последно време се фокусира на мобилни, разумни роботи кои можат да работат со човечки ментори во услужните дејности. Болничкиот робот „HelpMate“ е светски најпознатиот робот и го има во повеќе болници низ светот. година име на награда / Progress Award / Leonardo da Vinci Award 1982 American Machinist Award 1982 McKechnie Award 1997 Еглстонов медал 1997 Бекманова награда 1997 Награда на Јапонија

Развојот на „Unimate“ роботот уреди

Мал број на налози дојдоа за „Unimate“ роботите сè додека од Генерал Моторс не порачаа дополнителни 36 роботи , кои генерираа широк публицитет и го сменија текот на историјата за младата американска роботска индустрија. Барањето на Генерал Моторс всушност беше мал замав од кој зависат големите движења. Но, тоа не беше она на што Енгелбергер се надеваше и очекуваше. . Американската индустрија за малку ќе пропаднеше а Јапонија беше таму да ја фативизијата. Публицитетот им го привлече вниманието на јапонските индустријалци, и како резултат на тоа, " јапонската влада ме покани таму како нивен гостин" да се зборува за роботика во 1966 година, рече:Енгелбергер. Земјата имаше целосна вработеност, но носат странски работници за да се олесни работната криза. Видоа во роботиката одговори на некои од нивните работни предизвици, вклучувајќи квантен скок во продуктивноста "Тие беа многу ентузијастички," рече тој. Енгелбергер рече,дека во САД тој не би можел да исплаши десетина луѓе да го слушаат, а во Јапонија, повеќе од 400 директори, присуствувале на конференцијата за роботиката на презентацијата на новото откритие. Еден резултат беше дека Unimation ја лиценцира својата технологија во „Тешка индустрија Кавасаки“, која ја донесе роботиката на остатокот од светот надвор од САД. Јапонската индустрија ја прифати роботиката, додека американската индустрија само ја игнорираше. Една разлика меѓу нас и Јапонија беше дека американското управување не може да почека 1-3 години за поврат на нивните инвестиции", изјави РИА . "Јапонците се спремни да чекаат 10 години за да видат враќање, и се подготвени да инвестираат во машини за да ги работат опасните и валкани работи каде што луѓето не треба да бидат во секој случај." "Тие излегоа на тоа брзо, и сè уште доминираат на светскиот пазар за индустриски роботи", изјави Енгелбергер на јапонски јазик. "Тие немаа страв од губење на работни места, бидејќи работните места кои роботот ги презеде беа мизерни." Во оваа земја, сепак, оние мизерни вработувања беа поттикнати од синдикатите. "Следев различни ставови тука и таму. Тука, тие ќе одат во канцеларии и ќе шепотат за роботите. Таму, тие ќе се фалат за своите роботи, и ќе го полираат подот на фабриката со нив.

Наводи уреди