Џовани Батиста Бернеро

Џовани Батиста Бернеро (1736–1796) ― италијански доцнобарокен вајар кој работел, главно во Пиемонт, во формализиран воздржан стил, среден помеѓу барокот и неокласицизмот.

Магдалена, Казалемонфератска соборна црква.

Роден е во Кавалерлеоне во Пиемонт. Кралската субвенција обезбедена од Карло Емануел III Савојски му овозможила да учи во кралската академија за скулптура во Торино под Клаудио Франческо Бомонт.

Во 1765 година отпатувал за Рим каде што тренирал под пиемонтските браќа Ињацјо и Филипо Колино. Тој ја завршил статуата на Екстазата на Марија Магдалена во 1770 година за Касалемонфератската соборна црква). Тој е познат по неговите скулптури на митолошки фигури поврзани со ловот на кралската ловечка куќа во Ступиниџи, како и релјефот од штуко за катедралата Карињано, на кој се прикажани Свети Ремигиј и Свети Јован Крстител.

Извори уреди

  • Bruce Boucher (1998). Thames & Hudson, World of Art (уред.). Italian Baroque Sculpture. стр. 212–13.
  • Web Gallery of Art biography