Џеклин Вилсон (англиски: Jacqueline Wilson) — британска писателка.

Животопис

уреди

Во 2008 година, на Вилсон ѝ била доделена титулата Дама на британскиот кралски ред.[1]

Творештво

уреди

Вилсон е плодна писателка со над 90 дела во кои најчесто се бави со проблемите на младите луѓе. Таа најчесто пишува во прво лице така што читателите лесно се поистоветуваат со главните ликови. Поради тоа, нејзините дела се многу популарни, а таа е добитник на повеќе награди, како: Children's Fiction Award и Children's Book of the Year.[1]

Библиографија

уреди

Наводи

уреди
  1. 1,0 1,1 „За Џеклин Вилсон“ во: Џеклин Вилсон, Расплакани девојки. Икона, Скопје, 2009, стр. 183.