Љубен Стојчев Каравелов е бугарски поет, писател, енциклопедист, новинар, етнограф, национален херој, поборник за ослободувањето на Бугарија од турско ропство. Љубен Каравелов е постариот брат на влијателниот политичар Петко Каравелов. Љубен Каравелов придонесува суштинско за развојот на јавната мисла во Бугарија во Преродбата, пишува библиографски трудови, статии по бугарска литература, култура, лексикография, политичка историја, нумизматиката. Каравелов учествува во националото движење како член и претседател на Бугарскиот револуционерен централен комитет во Букурешт, Романија на почетокот на 70-тите на 19 век.

Љубен Каравелов
Роден 1834 [1] или 1835
Копривиштица, Бугарија
Починал 21 јануари 1879
Русе, Бугарија

Извори уреди

  1. Енциклопедия „България“. Т.3. С., БАН, 1982, с. 324