Јурискиот е исчезнат староседелски јазик кој се зборувал во Амазон во Бразил. Првично јазикот се зборувал покрај реката Какета и се протегал сè до Колумбија. За овој јазик многу малку се знае.

Име на јазикот
Зборуван во: Бразил 
Регион: река Какета
Вкупно говорници: непознато
Јазично семејство: изолат
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3:

Наводи уреди

Kaufman, Terrence (1994). „The native languages of South America“. Во Moseley, Christopher and R.E. Asher (уред.). Atlas of the world's languages. London: Routledge. стр. 46−76.

Поврзано уреди