Јунаците од Калевала

Јунаците од Калевала (изворно: Heroes of Kalevala) е енигматска игра за мобилни уреди создадена од финската компанија за игри „10tons Ltd.“ Играта е мешавина на местење на плочк и градење на град, со добро прикажана приказна зад неа. Приказната е лабаво заснована на Калевала, националниот еп на Финска.

Јунаците од Калевала
Heroes of Kalevala
Изработувач(и) 10tons Ltd.
Издавач(и) 10tons Ltd.
Подлоги iOS, Android, Windows
Датум на издавање 2010
Жанр(ови) Енигматска игра

Јунаците од Калевала била објавени во 2010 година и работат за iOS, Android, Windows и други мобилни платформи. Тој користи механизам на местење на плочки и има над 140 рачно изработени нивоа.[1]

Заплет уреди

Играта започнува кога сушата ќе го погоди вашето село и селските старешини ќе ви кажат да патувате преку морето за да започнете нова колонија, во земјата на Калевала. Откако ќе ја пронајдете својата нова земја, мора да го одгледувате вашето село и да ги одржувате среќни вашите жители.

Играчот мора да собира парички за да изгради нови згради и украси на селото, со комплетирање на загатки. Кога сте заработиле одредена сума пари, привлекувате и јунаци кои ќе ви помогнат да го заштитите селото од злобната врана испратена да го запали вашето село.

Наводи уреди

  1. „10tons Heroes of Kalevala“. Архивирано од изворникот на 2020-07-11. Посетено на 2020-07-11.