Јулиски Алпи (словенечки: Julijske Alpe, италијански: Alpi Giulie) — планински венец, дел од поголемиот комплекс наречен Јужни Варовнички Алпи кој се протега од североисточна Италија до Словенија, каде се издигаат до 2.864 метри надм. височина на врвот Триглав. Именувани се по Јулиј Цезар, кој го основал градот Чивидале дел Фриули (Чедад) на подножјето на овие планини. Голем дел од Јулиските Алпи му припаѓа на националниот парк Триглав.

Дел од Јулиските Алпи близу Крањска Гора, лето 2004
Поглед на Јулиските Алпи со националниот парк Триглав од планината Мангарт.

Најважни врвови на Јулиските Алпи се:

Рунолист на Јулиските Алпи, Словенија

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди

Координати: 46°20′N 13°45′E / 46.333° СГШ; 13.750° ИГД / 46.333; 13.750