Маркиски јазици

(Пренасочено од Јужномаркиски јазици)

Маркиските јазици се мала група полинезиски јазици од семејството на австронезиски јазици кои се зборуваат во Полинезија.

Маркиски јазици
Географска
распространетост:
Полинезија
Класификација:австронезиски
Гранки:

Јазици уреди

  1. маркиски јазик - јазикот се зборува на Маркиските Острови во Француска Полинезија.
  2. мангаревански јазик - јазикот се зборува на Гамбиерските Острови во Француска Полинезија.
  3. хавајски јазик - се зборува на Хаваите
  4. пука-пукански јазик, јазикот се зборува на Пука-Пука во Туамоту.

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди