Јужна Замбоанга е покраина на Филипините која е сместена во регионот Замбоанга на Минданао. Главен град е Пагадијан. Покраината се граничи со Северна Замбоанга на север, Замбоанга Сибугај на запад, Западен Мисамис на североисток и Северен Ланао на исток. На југ излегува на заливот Моро.

Јужна Замбоанга
[[Image:|140px|Провинцискиот грб на Јужна Замбоанга]]
Провинцискиот грб на Јужна Замбоанга
Мапа на Филипините со факти за Јужна Замбоанга highlighted
Мапа на Филипините со факти за Јужна Замбоанга
Регион Замбоанга (Регион IX)
Главен град Пагадијан
Дивизии  
 - Високо урбанизирани градови 0
 - Составни градови 1
 - Општини 26
 - Барангај 681
 - Конгресионални дистрикти 2
Население 16-та
 - Вкупно (2000) 836.217
 - Густина 290/km² (23.)
Површина 20.
 - Вкупно 3.480,7 km²
Основана 6 јуни 1952
Јазици себуански, субанонски, чавакански
Гувернер Аурора Е. Серилес
Пагадијан е главниот град на покраината

Демографија Уреди

Според пописот од 2000, во Јужна амбоанга живееја вкупно 836.217 жители, што ја прави 16-та по ред населена покраина на Филипините. Густината на населението изнесува 3.480 жит/км2.

Стопанство Уреди

Доминантна стопанска гранка во Јужна Замбоанга е земјоделството. Се произведува кокосово масло, пченка и ориз. Се одгледуваат и повеќе видови на овошни растенија, а има и неколку рудници.

Административна поделба Уреди

Јужна Замбоанга е поделена на 26 општини, 1 град и 681 барангаи.

Градови Уреди

Надворешни врски Уреди

 
Знамето на Јужна Замбоанга
  Филипини
Главен град Манила | Метро Манила
Покраини Абра · Северен Агусан · Јужен Агусан · Аклан · Албај · Антике · Апајао · Аурора · Басилан · Батаан · Батангас · Батанес · Бенгет · Билиран · Бохол · Букиднон · Булакан · Гимарас · И. Давао · Ј. Давао · С. Давао · Динагат · Замбалес · Ј. Замбоанга · С. Замбоанга · Замбоанга Сибугај · Изабела · Илоило · Ј. Илокос · С. Илокос · Ифугао · Кавите · Кагајан · Калинга · Ј. Камаринес · С. Камаринес · Камигин · Капиз · Катандуанес · Себу · Кезон · Кирино · Долина Компостела · Ј. Котабато · Котабато · Ла Унион · Лагуна · С, Ланао · Ј. Ланао · Ј. Лејте · Лејте · Магинданао · Мариндуке · Масбате · З. Мисамис · И. Мисамис · З. Миндоро · И. Миндоро · З. Негрос · И. Негрос · Нова Есиха · Нова Вискаја · Палаван · Пампанга · Пангасинан · Планинска покраина · Ризал · Ромблон · И. Самар · С. Самар · Самар · Сарангани · Сикихор · Сорсогон · Султан Кударат · Сулу · Ј. Суригао · С. Суригао · Тави-Тави · Тарлак · Шариф Кабунсуан
Други видови
на поделба
Островски групи | Региони | Градови | Барангај | Законодавни окрузи
Спорни
територии
Сабах | Скарборски Гребен | Спретли


Координати:   7°50′00″N, 123°15′00″E