Јохан Адам Рајнкен

Јохан Адам Рајнкен (германски: Johann Adam Reincken, крстен на 10 декември 1643 година во Девентер - 24 ноември 1722) тој е германски композитор. Тој бил еден од најважните композитори 17 век. Тој бил пријател на Дитрих Букстехуде, и значително влијаел врз Винсент Либек и Јохан Себастијан Бах . Малку од неговата работа е зачувана до денес.

Со години работел како познат органист во Хамбург. Тој бил еден од ретките музичари кои починале како богат човек.

НаводиУреди

  • Wolff, Christoph, "Johan Sebastian Bach; The Learned Musician" (W.W. Norton & Co, New York, 2000)

Надворешни врскиУреди