Јорган (турски: yorgan) — прошиена дебела прекривка, наполнета со памук или со волна.[1] Исто така може да бидат наполнети и со долно перје. Јорганите може да бидат декоративни и да служат како прекривки, но најчесто се користат како топли прекривки. Имаат широка примена кај Амишите, на Хаваи и во Индија.

Јорган

Јорганите ги изработуваат јорганџии.

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди