Јамаширо ― поранешно гратче сместено во округот Сораку, префектура Кјото, Јапонија. Местото било именувано според старата покраина Јамаширо.

Од 2003 година, градот имал проценето население од 8.978 и густина од 366,00 луѓе на км2. Вкупната површина била 24,53 км2.

На 12 март 2007 година, Јамаширо, заедно со гратчињата Камо и Кизу (сите од округот Сораку), биле споени за да се создаде градот Кизугава.

Надворешни врски Уреди