Јадрена пропаст или јадрено уништувањетеоретско сценарио каде што масовното пуштање на јадреното оружје предизвикува сеопфатно распространето уништување и радиоактивни последици. Ваквото сценарио предвидува големи делови од Земјата да станат непогодни за живеење поради последиците од јадрената војна, кои можат да предизвикаат пропаѓање на цивилизацијата и, во најлош случај, исчезнување на човештвото или прекин на целиот биолошки живот на Земјата.[1][2]

Габен облак се крева по избувнување на водородна бомба.

Наводи уреди

  1. „Nuclear Holocausts: Atomic War in Fiction | Common Errors in English Usage and More | Washington State University“.
  2. „What the science says: Could humans survive a nuclear war between NATO and Russia?“. Alliance for Science (англиски). Посетено на 2023-07-23.

Надворешни врски уреди