Јаглероден моноксид

хемиско соединение

Јаглероден моноксид (CO) оксид на јаглеродот. Тој спаѓа во групата на неметални оксиди. Се добива при непотполна оксидација (горење) на јаглеродот.

Јаглероден моноксид
Wireframe model of carbon monoxide
Spacefill model of carbon monoxide
Назнаки
630-08-0 Yes check.svgОк
ChemSpider 275 Yes check.svgОк
EC-број 211-128-3
Jmol-3D слики Слика
MeSH Carbon+monoxide
PubChem 281
RTECS број FG3500000
UNII 7U1EE4V452 Yes check.svgОк
UN број 1016
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед colourless, odorless gas
Густина 0.789 g mL−1, liquid
1.250 g L−1 at 0 °C, 1 atm
1.145 g L−1 at 25 °C, 1 atm
Точка на топење
Точка на вриење
0.0026 g/100 mL (20 °C)
Растворливост soluble in chloroform, acetic acid, ethyl acetate, ethanol, ammonium hydroxide
Диполен момент 0.112 D
Штетност
MSDS ICSC 0023
EU индекс 006-001-00-2
EU класификација Highly flammable (F+)
Very toxic (T+)
R-фрази Предлошка:R61 R12 R26 Предлошка:R48/23
S-фрази (застарено) S53 S45
NFPA 704
NFPA 704.svg
4
4
2
 
Температура на запалување −191 °C
Температура на самозапалување 609 °C
Слични супстанци
Слични carbon oxides јаглероден диоксид
јаглерод субдиоксид
Oxocarbons
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (завери)
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи
2C + O2 → 2CO

Тој е безбоен гас, без мирис и е доста отровен. Оксидира и гради јаглероден диоксид.

2CO + O2 → 2CO2

Се користи за добивање метали од оксидни руди.