Ѓин Јоуџе (кинески:金友之, Jīn Yǒuzhī), роден како Пужен (溥任, Pǔrèn на 17 август 1918-2015) е четвртиот и најмлад син на Цајфенг и единствен жив брат на Пуји, последниот кинески и манџурски цар. Ѓин Јоуџе е член на кланот Аисин Гиоро и требало тоа презиме да го користи, но тој се одлучил да го користи презимето Џин. Двете презимиња значат „злато“ на кинески, т.е. манџурски јазик. Во кинеските медиуми тој се назначува како „最后的皇弟“ или „краен цар“.[1]

Пужен
Цар на Кина
претендент 28 февруари 1994 - денес
(&1000000000000002600000026 години и &10000000000000131000000131 дена)
Претходник Пуѓе
Наследник Ѓин Јуџанг
Сопружник Ѓин Јутинг
Џанг Џиајинг
Деца
Ѓин Јуџанг
Ѓин Јучен
Ѓин Јулан
Ѓин Јукун
Ѓин Јученг
Полно име
愛新覺羅溥任
Татко Цајфенг
Мајка Денгија
Роден(а) 17 август 1918 (1918-08-17) (101 г.)
Шичахај, Пекинг

БиографијаУреди

Ѓин Јоуџе е роден во Пекинг во 1918 година. По неговото образование за класична и традиционална уметност, тој основал јавно основно училиште во 1947 година со помош на неговиот татко. Подоцна училиштето било дадено како донација на НР Кина, но тој работел како наставник сè до негото пензионирање. По пензионирањето, Ѓин продолжил со пишување и објавување книги за династијата Кинг.

Ако денес не беше укината кинеската монархија, Ѓин Јоуџе би бил наследник на тронот.[2] Ѓин е татко на Ѓин Јуџанг.

ПотеклоУреди

НаводиУреди

  1. 满清皇室后裔百态人生:和普通人一样生活, 2005-03-24. "Attitudes of the descendants of the Manchu royalty: Their lives as ordinary people"
  2. 4dw.net

ПоврзаноУреди

Ѓин Јоуџе
Роден(а): 17 август 1918
Претендентски титули
Претходник
Пуѓе
— ТИТУЛАРНО —
Цар на Кина
28 февруари 1994 – денес
Причина за непрогласување:
Империјата е укината во 1912
На должноста
Наследник:
Ѓин Јиџанг
— ТИТУЛАРНО —
Цар на Манџурија
28 февруари 1994 – денес
Причина за непрогласување:
Империјата е укината во 1945]]